Budapešť - tipy, kde se najíst

Tohle město mám opravdu moc ráda, je dostupné i autobusem, mají krásné památky, lázně, není tu nijak draho a hlavně je zde spoustu úžasných podniků. I přestože nejím červenou papriku, kterou je maďarská kuchyně proslulá, vždycky si tu pochutnám. Není od věci sem jet během Velikonoc nebo Vánoc, kdy mají na náměstí trhy a je zde hezká atmosféra. Ideálně se sem dostanete autobusem Student agency přímo z Prahy a cesta trvá necelých 6 hodin.

Procházka kolem parlamentu a večeře v tradiční maďarské restauraci

Po ubytování jsme měli v plánu jako první  tradiční maďarskou restauraci Pozsonyi Kisvendéglő, ke které se dostanete hezkou procházkou okolo řeky a Parlamentu. Mají zde obří porce, které se pomalu nedají sníst a jídlo výborné. Já si dala Juhtúrós sztrapacska, což bylo dost podobné slovenským haluškám s bryndzou a slaninou a jako dezert Túrógombóc, což jsou sladké nadýchané knedlíky s cottage sýrem, přelité zakysanou smetanou a posypané cukrem a opraženou strouhankou, které vydaly spíš za hlavní jídlo. Kamarádi si chválili i jejich gulášovou polévku, tu jsem tedy neochutnala. K pití dokonce točí Plzeň a pro dámy mají třeba Tokajské víno. Každopádně si určitě udělejte rezervaci předem.






Gastro tour pokračuje

Druhý den jsme začali snídaní v bistru Cirkusz, což bych přirovnala k našemu Cafefinu, ale je to daleko větší a jídlo opravdu výborné. Každý si tu vybere. Kdo má rád slané, tak doporučuji anglickou snídani, bagel s uzeným lososem a salátkem s kapary, či vejce Benedikt. Milovníci sladkého zas určitě ocení luxusní francouzské toasty, kaši a mnoho dalšího a chybět samozřejmě nemůže ani káva. Také chci tímto poděkovat Terce V., jelikož většina tipů na restaurace je od ní :).














Po snídani jsme se vydali po památkách, ale neprošli jsme je všechny, jelikož jsme na to tentokrát neměli moc času. Jako první jsme navštívili Náměstí hrdinů s Památníkem Tisíciletí, odkud jsme pokračovali do Městského parku, kde bylo možné si zabruslit na obrovském otevřeném kluzišti. Hned vedle se nachází hrad Vajdahunyadvar, u kterého jsou během Adventu pro mě osobně asi nejhezčí vánoční trhy v Budapešti. Následovala Rybářská Bašta, která působí opravdu pohádkově a je odtud hezký výhled na město. Nakonec jsme se vydali zpátky k bazilice svatého Štěpána - Szent Istvan (na Velikonoce se v ní pořádal zdarma krásný varhanní koncert), kde jsme završili naši procházku se svařákem a trdlem v ruce na adventních trzích, které se konají přímo před bazilikou.

Na večeři jsme pak zavítali do restaurace Mazel Tov, která vás ohromí hlavně atmosférou. Rovněž doporučuji udělat si rezervaci předem, jinak budete celkem dlouho čekat. Dala jsem si "burger" z batátu s falafelem a tahini omáčkou, takže nápad a vizuální podoba jídla super, ale co se chuti týče, znám i lepší restaurace.







Poslední den jsme pak šli na snídani do  donut shopu Mr.Funk, kde mají různé vtipné donuty, shaky a i slané bagely. Sice je to vrchol obžerství a odcházeli jsme totálně přeslazení (já teda sladké miluji, ale tohle byl trochu moc i na mě :D), ale i tak by byla škoda tohle místo vynechat. 






Langoše nesmějí chybět 

No a co by to bylo za návštěvu Maďarska, kdybychom si nedali langoše. Klasické české s česnekem, kečupem a sýrem tu však nehledejte. Můj favorit je se zakysanou smetanou, šunkou a sýrem, ale co si budeme povídat, dietka to rozohodně není. Jinak langoše mají v Budapešti na více místech, buď na většině trhů, levný a výborný pak Retro Langos, což je nenápadný stánek u zastávky metra Arany János a nebo v Centrální tržnici Nagyvásárcsarnok, kde jsme si ho tentokrát dali my. Zároveň jsme zde zakončili před cestou na nádraží i celý náš výlet a nakoupili si tu ještě nějaké suvenýry.















Mimochodem, jaké je vaše oblíbené, evropské město, co se jídla týče? :)

Komentáře

  1. My jsme v Budapešti jedli v super restauraci, která se jmenovala jednoduše Nejlepší porkelt --> Legjobb gyluás. Nádherný interiér, milá obsluha a nejgeniálnější perkelt, který jsem snad kdy měl. :) Je to kousek od maďarských trhů, kde jsou zase skvělé langoše a donuty. :) Za mě je maďarská kuchyně geniální. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Langoš v centrální tržnici je skvělý. :) Taky jsme tam byli a manžel si dal prozíravě "langoš se vším". :) Jako ta houska, nebo prostě to smažené těsto, které se tam dává, nebylo prakticky vidět. Bylo tam vše od kuřecího masa až po nakládané okurky a hromadu různých bylinek. Jen mě překvapilo, že na té tržnici je docela nepořádek. Ti asi nepočítají roční hlášení za odpady, které dělám teď za 2021 rok já. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky