Holandský jablečný koláč
Na těsto:
300 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
130 g moučkového cukru
malá špetka soli
200 g tuku na pečení (Hera)
1 vejce
2 lžíce vody
+ 1 vejce na potření
Na náplň:
1 kg jablek
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru písek
1 lžička skořice
1/2 lžičky kardamomu
1,5 lžíce vanilkového pudinku (prášek)
Nejprve si připravíme těsto. Na vál si nasypeme mouku, promícháme s práškem do pečiva a přidáme cukr a špetku soli. Poté přidáme změklý tuk, vejce a vodu a vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice než připravíme náplň.
Jablka si oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Poté jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, a kořením.
Formu si vyložíme pečícím papírem. 3/4 těsta si vyválíme tak, aby překrývalo i okraj formy a vložíme ho do ní. Na těsto navršíme jablka a ze zbytku těsta vyrobíme mřížku.
Koláč dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 40 minut. Ke konci pečení, pokud je koláč už hodně zlatý, ho můžeme překrýt alobalem, aby se nepřipálil.
V původním receptu jsou i rozinky, takže pokud je máte rádi, tak je určitě můžete přidat, já je nedávám.
Původní recept: ZDE
300 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
130 g moučkového cukru
malá špetka soli
200 g tuku na pečení (Hera)
1 vejce
2 lžíce vody
+ 1 vejce na potření
Na náplň:
1 kg jablek
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru písek
1 lžička skořice
1/2 lžičky kardamomu
1,5 lžíce vanilkového pudinku (prášek)
Nejprve si připravíme těsto. Na vál si nasypeme mouku, promícháme s práškem do pečiva a přidáme cukr a špetku soli. Poté přidáme změklý tuk, vejce a vodu a vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice než připravíme náplň.
Jablka si oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Poté jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, a kořením.
Formu si vyložíme pečícím papírem. 3/4 těsta si vyválíme tak, aby překrývalo i okraj formy a vložíme ho do ní. Na těsto navršíme jablka a ze zbytku těsta vyrobíme mřížku.
Koláč dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 40 minut. Ke konci pečení, pokud je koláč už hodně zlatý, ho můžeme překrýt alobalem, aby se nepřipálil.
V původním receptu jsou i rozinky, takže pokud je máte rádi, tak je určitě můžete přidat, já je nedávám.
Původní recept: ZDE
Vypadá skvostně :) Jablka miluji takže dávám na seznam co musím vyzkoušet
OdpovědětVymazatDěkuji moc :) určitě stojí za vyzkoušení ;)
OdpovědětVymazatMohu se zeptat, jaký průměr má forma? Já aby mi to vyšlo :D
OdpovědětVymazatOmlouvám se za pozdní odpověď, forma má průměr 24 cm :)
VymazatUz se pece 🙂 ma se prosim potrit pred? Nemate uvedene v popisku jen v surovinach
OdpovědětVymazatDobrý večer, doufám, že se koláč povedl, omlouvám se za pozdní odpověď, ano potřít ještě před pečením :).
Vymazat