Hraběnčiny řezy

























těsto:
4 žloutky
150 g moučkového cukru
450 g hladké mouky
200 g tuku na pečení (hera)
1 prášek do pečiva

bílková náplň:
4 bílky
100 g cukru písek
1 vanilkový cukr

dále:
1,2 kg jablek (cca 7-8 ks)
skořice + cukr dle chuti
(50 g namočených rozinek)

Nejprve si vyšleháme bílky s cukrem do tuha. V druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem a změklým máslem a přisypeme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme v hladké těsto. 1/3 těsta pak zabalíme do folie a dáme do mrazáku a zbytek (3/4) těsta prsty či válečkem rozprostřeme do máslem vymazaného pekáčku. Jde to poměrně ztuha.

Na těsto navršíme oloupaná a na plátky nastrouhaná jablka a posypeme skořicí a trochou cukru. Kdo chce přidá k jablkům i rozinky. Jablka překryjeme sněhem s bílků a nakonec nahrubo nastrouháme zbylé těsto.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 40 minut. Pokud povrch koláče začne moc zlátnout, přikryjeme těsto alobalem a dopečeme.


Komentáře

Oblíbené příspěvky