Perníčky



těsto:
500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
120 g medu
2 vejce
2 lžíce rumu
30 g povoleného másla

1 vrchovatá lžička jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
1 lžička skořice
1 1/2 lžíce kakaa

+ žloutek se lžící mléka na potření

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme uležet v lednici přes noc, ale klidně i několik dní. Poté si těsto vyválíme na šířku zhruba 1/2 cm a vykrajujeme různé tvary. Přendáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 8-10 minut s tím, že zhruba po pěti minutách, kdy perníčky vyběhnou je pomažeme rozmíchaným žloutkem s mlékem (nebo celým rozkvedlaným vajíčkem) a poté dopečeme.

poleva:
150 g moučkového cukru
1 bílek
1 lžička citronové šťávy

Bílek si vyšleháme za postupného přidávání moučkového cukru, který jsme si předtím několikrát přesili. Nakonec přidáme i šťávu z citronu a znovu prošleháme. Polevu dáme do zdobičky a perníčky ozdobíme dle fantazie.

Komentáře

Oblíbené příspěvky