Estonský kringel

1/2 kostky droždí
50 ml mléka
1 lžíce cukru
těsto:
kvásek
500 g hladké mouky
80 g cukru písek
200 ml mléka + dle potřeby
2 žloutky
1/4 lžičky soli
100 ml rostlinného oleje
náplň:
5 lžic pískového cukru
100 g másla
3 lžičky skořice
5 lžic mletých vlašských ořechů
Nejprve si uděláme kvásek z droždí, teplého mléka a cukru. Rozmícháme, přikryjeme potravinovou fólií a necháme nakynout zhruba 15 minut.
Do mísy si dáme hladkou mouku, cukr, promícháme se solí a přidáme mléko, vejce a kvásek, promícháme a nakonec přilijeme olej a zpracujeme v hladké těsto. Poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo, což trvá asi hodinu.
Poté si z těsta vyválíme tenkou placku do tvaru obdélníku. V mikrovlnce si povolíme máslo, ale jen na pár sekund, aby nebylo úplně tekuté a přidáme do něj cukr a skořici. Rozmícháme a touto směsí potřeme placku po celé ploše.
Poté stočíme do rolády a tu podélně rozkrojíme, takže nám vzniknou dva díly. Ty pak spolu zatočíme, přendáme na plech a vytvoříme věnec. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 25 - 30 minut.
Obrázkový postup:

Dnes jsem kringel poprvé dělala právě podle tohoto receptu. Nemám co vytknout. Doporučuji zakousnout se do ještě teplého.
OdpovědětVymazat