Skořicové věnečky






















Na 12 ks:
kvásek:
3/4 kostky droždí
100 ml mléka
1 lžička cukru

těsto:
kvásek
800 g hladké mouky + dle potřeby
150 g pískového cukru
250 ml mléka
3 žloutky
1/4 lžičky soli
160 ml rostlinného oleje

náplň:
100 g pískového cukru
100 g másla
lžíce skořice

bílková poleva (od perníčků):
1 bílek
150 g moučkového cukru
lžička citronové šťávy


Nejprve si uděláme kvásek tak, že rozmícháme v misce droždí s cukrem, přilijeme teplé (ne horké) mléko a promícháme, aby se suroviny spojily. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme kvásek vzejít, což trvá zhruba 15 minut.

Ve větší míse smícháme mouku se solí a cukrem a poté přidáme žloutky, teplé mléko, olej, vejce a kvásek a propracujeme v hladké těsto. V případě potřeby přidáme mouku či mléko. Těsto přendáme do mísy, poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo cca na hodinu.


Poté si z poloviny těsta vyválíme co nejtenčí placku do tvaru obdélníku (přes celý vál). V mikrovlnce si rozpustíme máslo a potřeme jím mašlovačkou těsto, které poté posypeme cukrem a skořicí. Těsto si podélně rozpůlíme a oba kusy, každý samostatně, zatočíme do rolády. Tu pak podélně rozkrojíme (viz. obrázkový návod níže) a zatočíme. Pletenec překrojíme na 3 díly, a každý smotáme do tvaru věnečku. To samé uděláme s druhou polovinou těsta.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 17 - 20 minut.

Po upečení necháme věnečky vychladnout a můžeme nechat jen tak, ozdobit mašličkou či polít bílkovou polevou.


























Obrázkový postup u velkého věnce:



Komentáře

  1. Skořici miluju ve všech možných podobách, takže díky za tip na recept. Dokonce se říká, že skořice je přírodní afrodiziakum. Ne že bych to měla odzkoušené. Ale tak kdyby bylo potřeba, tak je fajn to vědět. Stejně jako že afrodiziakum funguje i kamagra. To neznáte? Je to vlastně přírodní viagra a funguje to na stimulaci a zlepšení "postelového" života. Ale my to s partnerem naštěstí nepotřebujeme. Takže zůstaneme maximálně u té skořice. :P

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky