Mango sticky rice




















Jaký je asi nejznámější thajský dezert? Jasně, mango sticky rice, neboli lepkavá rýže s kokosovým mlékem a čerstvým, extra sladkým mangem, kvůli které nemusíte jezdit do Thajska, ale můžete si ji jednoduše připravit i doma. Akorát sehnat stejně dobré mango jako mají tam, je trochu oříšek. 

Ingredience (na cca 4 porce):

250 g lepkavé rýže (občas používám jasmínovou)
voda dle potřeby na uvaření rýže
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
2 - 3 lžíce cukru
špetka soli
1 zralé mango
+ žluté mungo fazolky nebo sezam či kokos na posypání

Postup:

Rýži si několikrát pořádně propláchneme ve vodě, abychom odstranili co nejvíc škrobu. (Poznáme to tak, že při proplachování voda z rýže již nemá bílou barvu). Poté ji necháme v čisté vodě odstát zhruba 6 hodin nebo klidně přes noc.

Následně rýži uvaříme buď v páře a nebo v rýžovaru, na který nedám dopustit a jinak ani rýži nevařím. (Stojí pár stovek, nemusíte ji hlídat, a když se dovaří, tak udržuje rýži teplou.)

Mezitím, co se nám rýže vaří, si do kastrůlku přelijeme kokosové mléko včetně většiny smetany navrchu (trochu smetany z mléka si můžeme nechat stranou na závěr), vsypeme cukr a sůl a necháme projít varem, dokud se cukr se solí nerozpustí.

Když se nám rýže uvaří, načechráme vařečkou a po částech přilíváme horké, ochucené, kokosové mléko, dokud rýže všechno nevstřebá.

Lehce promícháme a pak už je servírujeme spolu s oloupaným a nakrájeným mangem, můžeme ozdobit smetanou (rozpustí se a dodá ještě krémovější strukturu) a posypeme nasucho opraženými mungo fazolemi, sezamem nebo strouhaným kokosem.

Street food Thailand - Chiang Mai - Luxusní mango sticky rice za necelých 30 Kč




Komentáře

  1. Teda, ten recept vypadá moc dobře. Určitě ho vyzkouším. Díky za tip. Máš přímo tento rýžovar od Sencoru, na který odkazuješ?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky