Švédsko - Stockholm




Stockholm je opravdu hezké město a za sebe rozhodně doporučuji ho navštívit, přestože jejich historické památky nejsou tak početné jako u nás. Nejkrásnější je asi část kolem přístavu a pak u monumentální radnice, ve které se předávají Nobelovy ceny. Říká se, že
Švédové patří mezi nejkrásnější lidi světa a myslím, že to můžu potvrdit. Mají vkus, řekla bych, že na sebe dbají a udržují se, mají hezké rysy a jsou vysocí, takže jsem si tam se svojí výškou připadala hned lépe :D.

Letadlem jste ve Švédsku za hodinku a půl. Menší problém je, že letiště Arlanda, na kterém jsme přistávali (jsou tam i další letiště, které jsou ještě dál) není poblíž centra Stockholmu, ale nachází se zhruba 40 km a 50 minut jízdy autobusem. Vlakem to trvá pak 20 minut, ovšem je dražší. Nejlepší je využít místní autobusy Flygbussarna, které jezdí do centra každých 10 minut. Jízdenka se kupuje přímo na letišti v automatu označeným názvem společnosti a ta zpáteční, která se rozhodně vyplatí, vyjde na 158 SEK pro děti do 25 let včetně a seniory (jsem ráda, že jsem dle Švédů ještě řazena do kategorie dítěte). Pro dospělého pak stojí 198 SEK.

Doporučuji si s sebou vzít větší kapesné, nebo si alespoň našetřit peníze a mít je na bankovním účtu, protože platební kartu berou ve Stockholmu snad naprosto všude a nemusíte si tak měnit peníze. Švédsko je pro nás hodně drahá země. Platí se zde ve Švédských Korunách(SEK), kde 1SEK je přibližně 2,9 Kč. Například takový toastový chléb stojí v přepočtu  téměř 90Kč, malý kefír 45Kč, 0,5 litru koly 80Kč, pomazánkové máslo 50 Kč. Celkem levná byla jejich místní slanina, která je fakt výborná a chutná spíš jako prosciutto, ta vyšla v přepočtu zhruba na 45 Kč a různé kaviárové pasty.

Kam zajít na jídlo:

Pokud chcete ochutnat nějakou místní specialitu, jako jsou například Švédské kuličky s přílohou v restauraci vyjdou na zhruba na 125 SEK + 0,33l cocacoly 29 SEK. Tradičních místních restaurací jsme ale moc nenašli, jsou umístěny spíše ve starém centru města. Švédské kuličky prodávají i ve stánku na ulici za méně než 70SEK, ale podle obrázku nevypadaly příliš vábně.

Pokud chcete ušetřit, nejlevněji vás vyjdou fastfoody. Buď klasické McDonald a  Burger king (tam mají levnou zmrzlinu s oreem jen za 15 SEK :D) a nebo jejich místní jako jsou například MAX nebo Jensen's Böfhuf.

Oblíbené jsou tu také místní kavárny, které jsou neustále plné a některé jsou opravdu krásné svým designem. My jsme zašli do jedné menší, kde měli kousek dortu za 40SEK a za latté 30 SEK. Pokud chcete ušetřit a dát si třeba levnější snídani, můžete si kávu zakoupit v automatu v místním supermarketu 7eleven, kde prodávají i levné skořicové šneky za 9 SEK. Dalším supermarketem ve městě je pak COOP.

Co musíte ochutnat:

- Kötbullar med Potatismos (Tradiční švédské kuličky s bramborovu kaší, smetanovou omáčkou a brusinkami) - recept zde











- Princess tårta (Princeznin dort) - recept zde











- Kanelbullar (Skořicoví šneci) - recept zde


- Gravadlax (marinovaný losos) a další...

Co si přivést za suvenýry? 

Asi jako v každém městě i ve Stockholmu je plno krámků s dárkovými předměty. Některé jsou kýčovité více, některé méně. Hlavní motivem jsou švédské vlajky, losi a sovy. Mají zde také spoustu šál a rukavic, které možná využijete již na místě. Dopručuji také navštívit různé designové obchody, které vypadají jako menší Ikea, možná ještě lépe. Jedním z nich je například Lagerhaus , což nezní zrovna dobře, ale věci tam mají opravdu krásné. Ani já jsem neodolala. V přízemí se tam také nachází kavárna.

- sušenky pepparkakor


- kaviárová pasta


- designové věci do domácnosti a do kuchyně








různé nakládané ryby, brusinky a omáčky
- šály, rukavice



Komentáře

Oblíbené příspěvky