Větrníkový dort



Korpus 20 cm:
120 g ztuženého tuku (Omega)
320 ml vody
špetka soli
180 g hladké mouky
5 vajec


Bílá šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání 33%
1 ztužovač šlehačky
moučkový cukr dle chuti


Karamelová šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání 33%
60 g pískového cukru


Pudinkový krém:
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
100 g másla
1 vanilkový cukr
pískový cukr dle chuti (cca 3 lžíce)
1/2 lžíce rumu


+ karamel na slepení kuliček






Den předem uděláme karamel. V kastrůlku si rozpustíme cukr, poté odstavíme ze zdroje tepla a přilijeme 1/2 smetany ke šlehání. Promícháme, opět dáme na zdroj tepla a vaříme dokud se cukr ve smetaně zcela nerozpustí. Poté necháme vychladnout při pokojové teplotě a dáme přes noc do lednice.

Druhý den si nejprve připravíme těsto. V hrnci rozpustíme ztužený tuk s vodou a malou špetkou soli. Když je tuk rozpuštěný, přisypeme mouku a mícháme dokud se hmota nespojí. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté zašleháme jedno vejce po druhém. Na pečící papír si nakreslíme 2 kruhy a to samé uděláme i na druhý pečící papír. Poté vezmeme cukrářský sáček, naplníme ho těstem a vyplníme s ním předkreslené kruhy (celkem 4) viz obrázek vlevo, z čehož jeden kruh vyplníme celý. Na zbylé místo sáčkem nastříkáme ještě 12 kuliček. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 25 minut a během pečení neotevíráme troubu.

Když se nám peče korpus připravíme si vanilkový krém. Pudink si uvaříme dle návodu na obalu jen použijeme pouze 300 ml mléka. Poté přidáme vanilkový cukr, pískový cukr a rum, promícháme a necháme vychladnout. Nakonec zašleháme změklé máslo.

Z lednice si vyndáme karamelovou šlehačku a vyšleháme ji do tuha. V druhé misce si vyšleháme zbytek smetany, který nám zbyl na karamelovou šlehačku a také ji vyšleháme do tuha. Poté obě šlehačky spojíme dohromady.

Smetanu si klasicky vyšleháme do tuha se ztužovačem smetany a osladíme dle chuti.

Nyní už zbývá jen sestavení dortu. Vezmeme plný korpus, potřeme ho pudinkovým krémem, poté přiložíme druhý korpus, potřeme ho karamelovou šlehačkou, poté korpus, bílá šlehačka a na závěr poslední korpus. Na ten pak přilepíme například pomocí karamelu kuličky. Necháme vychladit a před podáváním můžeme dort ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.









Komentáře

  1. Tak ten vypadá úchvatně, sice větrníky nemám ráda,ale tenhle je tak krásný , že bych neodolala :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky