The Daring bakers February 2014 - Beautiful bread



Potřebujeme:
60 ml vody
180 ml mléka
60 ml oleje
1 vejce
60 g krupicového cukru
1 sáček sušeného droždí
480 g mouky + na podsypání
špetka soli
1 lžička kardamomu

mezi vrstvy:
rozpuštěné máslo cca 50 g
3 skořicové cukry (nebo cukr + skořici)

na potření:
1 vejce
2 lžíce mléka

1. Nejprve v mikrovlnce ohřejeme vodu s mlékem, aby byly teplé, ale ne příliš horké. Poté přilijeme olej a přidáme 1 vejce a promícháme.

2. V druhé misce si smícháme sypké suroviny (mouku, cukr, sůl a kardamom) a poté přidáme k tekutým surovinám a zpracujeme v hladké těsto, poprášíme hladkou moukou a necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu.



3. Těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučněném vále rozválíme každý díl do kruhu. Aby byl přesný a měli všechny části stejnou velikost, vykrojíme je dle spodku dortové formy o průměru 23 cm. Přebytečné odkrojky dáme stranou.

4. První placku pomažeme máslem a posypeme skořicovým cukrem, přiložíme druhou placku a postup  opakujeme až do přiložení poslední placky.

5. Poté nožem rozkrojíme na 8 dílů a každý díl ještě uprostřed nařízneme. Skrz díru pak 2x protáhneme cíp těsta a jednotlivé díly přiložíme k sobě do koláčové formy, kterou jsme si vyložily pečícím papírem. Ze zbytku těsta vytvoříme uprostřed růžičku.

6. Poté necháme ještě 15 minut kynout a mezitím si rozpálíme troubu na plno (240 stupňů Celsia). Pečeme 5 minut, poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 15 minut.

7. Poté pocukrujeme a podáváme. Druhá možnost je, že necháme "krásný chléb" 5 minut vychladnout a poté polijeme kondenzovaným mlékem.









Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky