pondělí 2. června 2014

Mandlovo-semínkový chléb bez mouky

Zdravý a sytý chléb bez mouky z mandlí a semínek.

























Ingredience:
1/2 kostky droždí
1 lžička medu
100 ml teplé vody
200 g mletých mandlí
50 g mletého lněného semínka
30 g celých lněných semínek
30 g dýňových semínek
1 lžička jedlé sody
špetka soli
4 vejce
máslo na vymazání formy

Nejprve si z teplé vody, lžičky medu a rozdrobeného droždí uděláme kvásek a necháme na teplém místě stát zhruba 15 minut. Mezitím si v misce smícháme sypké suroviny, tedy mleté mandle s umletým lněným semínkem (nejlépe se to mele v mlýnku na kávu) a lžičkou jedlé sody. Přidáme také celá dýňová a lněná semínka nebo i jiná, podle toho, jaké má kdo rád a směs osolíme.

Poté přilijeme olej, vyklepneme 4 vejce a přidáme kvásek. Směs pořádně promícháme, aby se suroviny spojily a těsto přelijeme do formy (srnčí hřbet) vymazané máslem a necháme stát zhruba půl hodiny. Troubu si vyhřejeme na horký vzduch na 200°C a pečeme zhruba 40 minut.  Zkusíme špejlí a pokud těsto nelepí, chléb je hotov. Necháme ho vystydnout a můžeme podávat.

S menšími úpravami je recept převzat z těchto stránek.

1 komentář:

  1. Jenom by mě zajímalo, jak je to s olejem, který není uveden v ingrediencích...děkuji za informaci. Jarmila

    OdpovědětVymazat