Germknödel mit Vanillesoße und Mohn - kynutý knedlík

Bez čeho by nebyla pořádná lyžovačka v Rakousku? Da ist klar! Ohne Germknödel mit Vanillesoße und Mohn - obrovského kynutého knedlíku plněného povidly, přelitého vanilkovou omáčkou ala šodó a pěkně posypaného mákem. Ani letos jsem ho nemohla vynechat, avšak než čekat opět na příští rok, udělala jsem si ho doma a s vámi se ráda podělím o recept :)





na těsto:
kvásek:
1 kostka droždí
2 lžičky cukru
100 ml mléka

dále:
600 g polohrubé mouky (+ dle potřeby)
120 ml mléka
špetka soli
2 vejce

na šodó:
1 l polotučného mléka
1,5 sáčku vanilkového pudinku
4-5 lžic cukru
1/2 lžíce rumu

dále:
povidla
mák na posypání
moučkový cukr


Nejprve si uděláme kvásek. V misce si rozmícháme cukr s droždím a přelijeme teplým (ne horkým) mlékem. Necháme stát na teplém místě zhruba 15 minut, dokud kvásek nenabude. Do větší misky si nasypeme polohrubou mouku, přidáme špetku soli, rozklepneme dvě vejce a přilijeme teplé mléko. Nakonec přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme v hladké, vláčné a nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak mléka. Nakonec těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo zhruba na 1 hodinu.

Poté těsto nakrájíme a vytvoříme placičky. Na každou navršíme lžíci povidel a zabalíme. Ve velkém hrnci si dáme vařit vodu, kterou osolíme a poté v ní uvaříme (pod pokličkou) knedlíky. Trvá to zhruba 16 minut z obou stran. (Vaříme 8 minut z jedné strany, poté knedlíky obrátíme a vaříme dalších 8 minut. Jeden rozkrojíme a podíváme se, zda je hotový)

Zatímco se nám knedlíky vaří, připravíme si šodó, stejně jako klasický pudink, akorát z více mléka a na závěr přidáme lžíci rum.

Knedlíky vytáhneme, propíchneme, aby unikla pára a servírujeme přelité vanilkovou omáčkou a posypeme mákem, kdo chce posypeme si i moučkovým cukrem.

Rakousko - Hollersbach 02/2015



Komentáře

Oblíbené příspěvky