čtvrtek 17. prosince 2015

Holandské sušenky Spekulatius



























Těsto:

300 g celozrnné mouky
170 g třtinového cukru
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
špetka soli
130 g másla
1 žloutek
1 zarovnaná lžíce kakaa
3 lžíce mléka (+ dle potřeby)
1 dávka koření speculatius
mouka na podsypání

Koření speculatius (1 dávka)
6 g skořice
2 g hřebíčku
1 g bílého pepře
2 g mletého muškátového oříšku
2 g mletého anýzu
1 g kardamomu
1 g mletého zázvoru
4 kuličky nového koření

Nejprve si připravíme koření, kdy v mixéru, hmoždíři či mlýnku na kávu rozmixujeme všechny potřebné druhy dohromady.

Poté si promícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku s cukrem, práškem do pečiva, kakaem, kořením a špetkou soli. Přidáme žloutek, povolené máslo a mléko dle potřeby a zpracujeme v hladké těsto, které necháme minimálně přes noc odležet, ale můžeme i déle.

Poté těsto vyválíme na pomoučněném vále a můžeme použít například reliéfovou podložku na marcipán či různé krajky a podobně na ozdobení těsta. Vykrajovátkem vykrájíme požadovaný tvar a přendáme na pečícím papírem vystlaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 8 minut.







1 komentář:

  1. Dobrý den, máte nějakou osvědčenou kombinaci toho koření? Děkuji za odpověď. Petra

    OdpovědětVymazat