pondělí 11. prosince 2017

Skořicové věnečky






















Na 12 ks:
kvásek:
3/4 kostky droždí
100 ml mléka
1 lžička cukru

těsto:
kvásek
800 g hladké mouky + dle potřeby
150 g pískového cukru
250 ml mléka
3 žloutky
1/4 lžičky soli
160 ml rostlinného oleje

náplň:
100 g pískového cukru
100 g másla
lžíce skořice

bílková poleva (od perníčků):
1 bílek
150 g moučkového cukru
lžička citronové šťávy


Nejprve si uděláme kvásek tak, že rozmícháme v misce droždí s cukrem, přilijeme teplé (ne horké) mléko a promícháme, aby se suroviny spojily. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme kvásek vzejít, což trvá zhruba 15 minut.

Ve větší míse smícháme mouku se solí a cukrem a poté přidáme žloutky, teplé mléko, olej, vejce a kvásek a propracujeme v hladké těsto. V případě potřeby přidáme mouku či mléko. Těsto přendáme do mísy, poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo cca na hodinu.


Poté si z poloviny těsta vyválíme co nejtenčí placku do tvaru obdélníku (přes celý vál). V mikrovlnce si rozpustíme máslo a potřeme jím mašlovačkou těsto, které poté posypeme cukrem a skořicí. Těsto si podélně rozpůlíme a oba kusy, každý samostatně, zatočíme do rolády. Tu pak podélně rozkrojíme (viz. obrázkový návod níže) a zatočíme. Pletenec překrojíme na 3 díly, a každý smotáme do tvaru věnečku. To samé uděláme s druhou polovinou těsta.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 17 - 20 minut.

Po upečení necháme věnečky vychladnout a můžeme nechat jen tak, ozdobit mašličkou či polít bílkovou polevou.


























Obrázkový postup u velkého věnce:



Žádné komentáře:

Okomentovat