Severní Thajsko - Chiang Mai a Chiang Rai a výlet v Dauhá - Qatar

Tentokrát jsem sepsala menší cestopis o severním Thajsku, konkrétně města Chiang Mai a Chiang Rai a musím říct, že můžu tato místa opravdu doporučit.











Letecká společnost Quatar Airways a výlety při transitu 

Letěli jsme z Budapešti s Quatar Airways a super. Výborné jídlo a servis, vlastní obrazovka s filmy a když letíte přes noc, tak obdržíte balíček s maskou na oči, špunty do uší, zubní pastou, kartáčkem a ponožkami, součástí každého sedadla je polštářek s dekou, takže cesta je poměrně pohodlná a utekla nám opravdu rychle.

Výlet v Quataru při transitu 

Při zpáteční cestě jsme měli dlouhý přestup v Qataru, takže jsme využili výletu, který pořádá přímo letecká společnost několikrát denně. Stačí přijít ke stánku Quatar airways. Mají na výběr jízdu po poušti, nákupy a nebo prohlídku města za zhruba 250 Kč, což jsme zvolili my a pán nám doporučil jet večer, když už je všechno osvětlené, tak jsme dali na jeho rady a jeli jsme se podívat autobusem po městě. Nejhezčí byl výhled na mrakodrapy a také tržnice Souq Waqif, plná různých suvenýrů, místního koření atd. Také jsme měli štěstí, že zrovna probíhaly oslavy Národního dne Qataru, takže v ulicích bylo veselo, lidé tancovali, hrála hudba a byla to úžasná atmosféra. Oproti Myanmaru docela kulturní šok - chudoba vs. mrakodrapy, luxusní jachty a nejluxusnější auta, stovky dronů, ze kterých na nebi tvořili obrazce a taky ty ceny byly nesrovnatelné.





Výměna peněz, vyplnění formuláře a skvělý hotel 

Při vstupu do země nejsou zapotřebí žádná víza, jen Vám v letadle dají k vyplnění formulář, který pak na leštiti ukazujete spolu s pasem, takže si s sebou nezapomeňte vzít propisku a vyplňte si ho ideálně ještě během letu. Když v Chiang Mai vyjdete do letištní haly, tak běžte doleva dozadu, a tam najdete trochu výhodnější směnárnu. Ideální je mít s sebou americké dolary, každopádně na letišti je přímo i bankomat a bankomaty i směnárny najdete i ve městě. Měnou jsou Thajské Bahty (báty) a 100 THB = 72 Kč.


Když vylezete do letištní haly, tak se k vám rovněž seběhnou taxikáři. Dá se smlouvat, ale nepřišlo mi, že nějak výrazně, každopádně to určitě zkuste. My jsme se s jedním domluvili a odvezl nás k našemu hotelu POR Santhitam, což byl úžasný hotel se skvělou atmosférou, usměvavým a vstřícným personálem, výbornými snídaněmi a bazénem. Také si zjistěte předem, zda berou na ubytování karty, zde chtěli platit v hotovosti a v místní měně.

Doprava

Co se dopravy týče, my jsme se většinou pohybovali po městě pěšky, jednou jsme využili Tuk tuk, z Night bazaaru na hotel chtěli 150 Bathů, což není úplně málo, ale ptali jsme se více tuktukářů a všichni řekli stejnou cenu, každopádně určitě smlouvejte. Další možností je využít skútry, těch tam bylo všude plno a nebo pak taxík, hlavně při dopravě z/na letiště či na nějaký vzdálenější výlet, popřípadě využít cestovku.

Nákupy a suvenýry 

Co se nákupů týče, skoro na každém rohu najdete supermarket 7-Eleven, kde seženete téměř cokoliv, potraviny, drogerii, léky...takže když něco zapomenete, tak tady pořídíte spoustu věcí a hlavně to jídlo, připadali jsme si jak Alenky v říši divů, takže jsme si hned první den, kdy byl zrovna Mikuláš, nakoupili spoustu sušeného ovce a dobrot. Hodně mi chutnalo také sojové mléko ve skle, jackfruit chipsy, kokosová voda a kokosové jogurty a hlavně za ty ceny :). Co se suvenýrů týče, tak mají například superlevné šátky, hezké magnety, výborné sušené ovoce, plátěné tašky a spoustu dalších kravinek. Co je zakázáno (pokud se mi to neplete s Barmou) je cokoliv, kde je vyobrazen Budha, jelikož je to bráno jako urážka. Doporučuji zajít na noční market tzv. Night Bazaar, kde pořídíte veškeré suvenýry a ještě se skvěle najíte. Otevřen by měl být každý den od 18 do 23 hodin.

Volný čas v Chiang Mai 

V Chiang Mai stojí za návštěvu určitě i chrámy, například Wat Chiang ManWat Phra Singh či Wat Chedi Luang Varavihara i když svým způsobem jsou si všechny chrámy trochu podobné a docela mi splývají. Když už jste v Thajsku, tak nezapomeňte také na thajskou masáž, míst kde si jí dopřát je spoustu. Také je nespočet možností, kam jet na výlety, vybrat si můžete přímo v hotelu či v nějaké cestovní kanceláři, v nabídce byl výlet do vesnice, kde nosí ženy na krku kruhy a mají extra dlouhé krky, pro milovníky adrenalinu například rafting a zip line, pro milovníky jídla různé kurzy vaření, v centru zase lákali na zápasy thajského boxu, takže nudit se rozhodně nebudete. 



Oslavy na počest krále 

První večer jsme se vydali do města a měli jsme štěstí, protože zrovna probíhaly oslavy na počest krále a na náměstí byla spousta stánků s jídlem a pitím a všechno zdarma, takže jsme ochutnali pár věcí, například výborný salát se zeleninou s kešú ořechy, nudle se zeleninou, nudlovou polévku a všechno teda pekelně pálilo, jeden salát mě i rozbrečel. Taky podávali výborný ledový čaj a nic nám nebylo :). Možná to chilli opravdu všechno vypálilo. Také jsme se dali do řeči s místními a dostali jsme svíčku, která se pak po setmění zapalovala, právě na královu počest, takže to byl super zážitek.




Jídlo 

Co se jídla týče, tak v Thajsku si určitě přijdete na své. My jsme většinou jedli na místním marketu, kde bylo spoustu stánků (myslím, že to bylo zde). Co musíte ochutnat je určitě mango sticky rice (RECEPT ZDE), což je lepkavá rýže s kokosovým mlékem a k tomu luxusní, čerstvé, sladké mango. Nabízí se také sticky rice s durianem, což je to nejvíc smrduté ovoce na světě a v hotelech dokonce visí cedule, že je přísně zakázáno ho tam brát, což se teda vůbec nedivím. Dále samozřejmě Pad thai buď s krevetami, vegetariánské a nebo s kuřecím masem, to jsme jedli asi nejčastěji a pak taky kuřecí satay s arašídovou omáčkou, které jsme si dávali u White Temple.

Luxusní byly také banánové spring rolls, neboli smažený banán v rýžovém papíře přelitý čokoládou a také různé smoothie z čerstvého ovoce. V Thajsku se najíte opravdu levně, jen porce jsou trochu menší, takže kamarád si musel dávat dvojité. Hlavní jídllo např. kuřecí Pad thai vyjde kolem 50 Bahtů (36 Kč), Mango sticky rice 40-50 Bahtů, 1 banana roll 10 Bahtů (7 Kč), smoothie z čerstvého ovoce kolem 40 Bahtů (29 Kč). Většinou jsme si vybírali místa podle toho, kde bylo víc lidí a to jak místní, jak cizinci.





Sloní útulek 

Třetí den jsme vstávali hodně brzo a jeli do sloního útulku Elephant sanctuary (co jsme měli koupené již předem přes internet) a byl to super zážitek. Poprvé v životě jsem si hladila slona, i když ze začátku jsem se bála, ne že ne. Každopádně vypadalo to, že o slony se opravu starali a nikdo na nich naštěstí nejezdil (nebo aspoň doufám). Nejprve jsme slony krmily banány, pak jsme si je hladili, následovala bahenní lázeň, kdy jsme šli do louže plné bahna a mazali s ním slony i  sebe navzájem a na konec přišla řada na koupání v řece. Jen dávejte pozor, ať vám to v řece nepodjede, jelikož i když není hluboká, tak je tam trochu proud. Ale v 7-Eleven mají kdyžtak super mastičku na naraženiny :D.



Celodenní výlet do Chiang Rai 

Wat Rong Khun - White Temple 

Druhý den po vynikající snídani na hotelu jsme se nakonec domluvili s naším taxikářem (co nás vezl z letiště na hotel) na výletu do Chiang Rai, každopádně zájezdy mají i na hotelu či v okolních ubytovací zařízeních a cestovkách. Myslím, že jsme jeli okolo 3 - 4 hodin a jako první jsme navštívili Wat Rong Khun neboli White Temple (vstup 50 Bahtů), což je celý komplex chrámů a dominantou je právě bílý palác, který je zevnitř vtipně vymalován. Do paláce vás pustí jen se zakrytými rameny a koleny a opravdu to kontrolují, takže si vemte s sebou nějaký šátek a ideálně dlouhou sukni nebo kalhoty, ale pořídit něco na sebe si můžete i na místě. Rovněž se v průchodu u paláce dá najíst, my si dali skvělý kuřecí satay s arašídovou omáčkou. 




Blue Temple - Wat Rong Seur Ten

Další zastávkou byl Blue Temple, což bylo opravdu jedno z nejkrásnějších a hlavně nejvíc peacefull míst, co jsem kdy viděla, mít takové místo v Praze, tak tam snad chodím pravidelně. Nádherná modrá barva zdí, velký bílý Buddha a krásný zlatý oltář zdobený růžovými a modrými květy. Jinak vstup byl zdarma, bez bot a je zakázáno se fotit ve stoje. Poblíž chrámu jsou pak stánky, kde si můžete dát něco na osvěžení, například kokosovou vodu přímo z kokosu asi za 40 Bahtů (29 Kč).





Hot Spring

Poslední zastávkou na našem výletě byli Hot spring neboli termální prameny, kde se dalo relaxovat s nohami v teplé vodě a nebo si v jednom vřícím prameni uvařit vejce a byl tam i gejzír. Poblíž byl také zajímavý chrám, jen to tam trochu smrdělo od té vody.



Shrnutí

Thajsko je opravdu skvělá země a určitě se tam ještě ráda podívám. Oproti Myanmaru je už hodně přizpůsobená turistům a jsou zde na ně dost zvyklí. I přesto je většina místních obyvatel milých a hlavně většina z nich mluví anglicky. Myslím, že člověk se tu nemá čeho bát, jediné co, tak na některých místech chybí chodníky a s přecházením občas taky žádná sláva, ale oproti městům v Myanmaru brnkačka. Jídlo je ultra levné a chuťově skvělé, spousta čerstvého ovoce, zeleniny atd., i když věřím, že být tam dýl, tak se člověku taky zasteskne po evropském jídle, každopádně je tam i spousta restaurací pro cizince, které jsou ovšem už cenově jinde. Voda z kohoutku pitná není, takže určitě kupovat balenou vodu, led by měl být v pohodě a pro turisty ho vyrábějí z balené vody, i když člověk nikdy neví :). Co se týče čištění zubů, tak jsme používali vodu z vodovodu. Samoobsluhy jsou také na každém rohu. Pokud jste v Asii ještě nebyli a chystáte se, tak Thajsko je podle mě ideální volba.

Komentáře

  1. Do Thajska jsme se před pěti lety vypravili na základě jednoho cestopisného článku, který se hodně soustředil na jídlo a tamější kulturu stolování. Musím říct, že mě ta země a jejich gastronomie fakt nadchla. Od té doby děláme thajská jídla snad každý týden, když je na to čas. Navíc když člověk ví, kde nakupovat (máme výhodu Sapy kousek od domu), tak to vyjde i docela levně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám Thajsko ohromně ráda! :) Často se ráda toulám po tamních stezkách a jen se nechávám unášet geniem loci. :) Jednou mi chytrý náramek prozradil, že jsem nachodila přes patnáct kilometrů za jedno odpoledne. A to bylo takové vycházkové tempo, prostě žádný sprint. :) No co vám budu povídat, těším se, až se ta situace zase uklidní a já se tam podívám znovu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. To jídlo vypadá fakt lákavě. Thajské jídlo máme doma rádi a je paradoxně poměrně jednoduché si ho připravit sám doma. Jen to chce znát nějaké ty rady a tipy na vaření a správný výběr kvalitních thajských a asijských surovin. Ty jsou totiž základní a bez kvalitních surovin to zkrátka neuděláte.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky