Borůvkový dort


Na těsto:
2 vejce
100 g cukru písek
100 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
2 lžíce horké vody
30 ml mléka 

Na krém:
vanilkový pudinkový prášek 

1 vanilkový cukr
300 ml mléka
4 lžíce cukru
70 g másla

Dále:

500 g borůvek
čiré dortové želé
3 lžíce cukru
500 ml vody

Na ozdobení:
smetanu ke šlehání
smetafix
čerstvé borůvky
lístky meduňky

Těsto si připravíme tak, že vyšleháme zvlášť bílky se špetkou cukru a zvlášť žloutky se zbylým cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horkou vodu a přisypeme mouku. Poté těsto naředíme, pokud je příliš husté, troškou mléka. Na závěr do těsta lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do formy na dort a pečeme na 180 stupňů C cca 20 minut. Poté korpus necháme vychladnout a odejmeme formu na dort. 

Mezitím si můžeme připravit krém. Pudink si uvaříme dle návodu se 4 lžícemi cukru s tím, že použijeme pouze 300 ml mléka. Když pudink vychladne vmícháme do něj povolené máslo a vanilkový cukr.

Na vychladlý korpus dáme znovu formu na dort a rozetřeme na něj krém. Poté navršíme borůvky a přelijeme želatinou, kterou jsme si připravili podle návodu na obale. Dort necháme vychladit v lednici.

Před podáváním můžeme dort ozdobit kopečky ušlehané smetany s jedním ztužovačem, čerstvými borůvkami a lístky meduňky.

Komentáře

Oblíbené příspěvky