Švestkový koláč se skořicovou drobenkou


na menší pekáček potřebujeme:

na kvásek:
1/2 hrnku mléka
1/2 pytlíčku sušeného droždí
1 lžíce cukru

dále na těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru písek
1 vejce
50 g másla
+ máslo na vymazání

500 g švestek

na drobenku:
6 lžic hrubé mouky
5 lžic cukru krupice
4 lžíce másla
1 lžička skořice

Nejprve si připravíme kvásek smícháním teplého mléka, cukru a droždí. Necháme ho vykynout, což trvá přibližně 15 minut. Poté si do větší misky nasypeme mouku, cukr a vejce a přidáme kvásek a rozpuštěné máslo. Vařečkou těsto zpracujeme, aby bylo hladké, bude trochu řidší než klasické kynuté. Poprášíme ho trochou mouky, misku přikryjeme potravinovou fólií a dáme kynout na teplé místo přibližně na 1 hodinu.

Mezitím si rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Zhruba po hodině, když těsto nakyne, si vymažeme pekáček máslem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme. Poklademe půlkami švestek, na které navršíme drobenku, kterou jsme si připravili z hrubé mouky, cukru, másla a skořice. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně na 25 minut.





Komentáře

Oblíbené příspěvky