Kanelbullar (Skořicoví šneci)


Kanelbullar neboli skořicoví šneci z kynutého těsta, jsou jedna z typických tradičních švédských specialit, které zajisté stojí za ochutnání. Servírováni jsou na novém podstavci na dort, který jsem si přivezla ze Švédska z jednoho krásného designového obchodu - odkaz zde :)

Na kvásek:
100 ml polotučného mléka
1 lžíce pískového cukru
3/4 kostky droždí (cca 30 g)

Na těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
80 g cukru
špetka soli
2 lžičky mletého kardamomu
1 vejce
150 ml polotučného mléka
70 g rozpuštěného másla
+ kvásek

na potření:
1 žloutek
mléko

Na náplň:
100 g rozpuštěného másla
4 lžičky skořice
100 g pískového cukru

Poleva:
1 bílek
100 g moučkového cukru
1 lžička rumu nebo trocha rumového aroma

Nejprve si připravíme kvásek tak, že si ohřejeme mléko, aby bylo teplé a v misce rozmícháme rozdrobené droždí s lžící cukru a poté přidáme mléko. Překryjeme potravinářskou fólií a počkáme dokud nám kvásek nenabude, to trvá přibližně 15 minut.

Mezitím si v míse smícháme sypké suroviny na těsto, tedy mouku, cukr, sůl a kardamom. Když je kvásek nakynutý, přidáme ho do těsta a stejně tak teplé mléko a rozpuštěné máslo (pozor ať není horké) a 1 vejce. Těsto pořádně propracujeme, aby bylo hladké. Pokud se vám zdá těsto řídké, můžete přidat ještě mouku. Tou pak také těsto poprášíme, překryjeme potravinářskou fólií nebo utěrkou  a necháme na teplém místě kynout zhruba 3/4 hodiny.

Poté si těsto na pomoučněné pracovní ploše vyválíme na obdélníkový plát, který potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem a skořicí. Zabalíme stejně jako roládu a krájíme na plátky o šířce zhruba 2,5 cm. Těsto vyjde zhruba na 24 kusů. Poté přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout ještě zhruba 1/2 hodiny. Nakonec jemně potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem (bílek použijeme na polevu) a dáme péci do vyhřáté trouby na 220 stupňů celsia na 8-10 minut.

Ve Švédsku se ještě kanelbullar posypává perlovým cukrem, já jsem ho však doma neměla, tak jsem použila polevu z bílku, cukru a rumu.


Komentáře

Oblíbené příspěvky