Šneci z kynutého těsta s vanilkovým pudinkem a rozinkami





kvásek:
1/2 hrnku mléka (120 ml)
1 kostka droždí
1 lžička pískového cukru

těsto:
kvásek
500 g hladké mouky
80 g cukru písek
60 g rozpuštěného másla
špetka soli
1 vejce
1/2 hrnku mléka

pudink:
2 vanilkové pudinky
700 ml mléka
2 vanilkové cukry
3 lžíce cukru písek
200 g rozinek

+ 1 vejce na potření




Nejprve si připravíme kvásek. V misce si ohřejeme 1/2 hrnku mléka (aby bylo teplé, nikoliv horké), přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Promícháme a necháme zhruba 15 minut stát.

Ve větší míse si smícháme mouku s cukrem, solí, ohřátým mlékem, vejcem a máslem a přidáme vykynutý kvásek. Těsto pořádně zapracujeme, aby bylo hladké. Posypeme ho trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu.

Mezitím si připravíme pudink, aby stihl vychladnout na pokojovou teplotu než těsto vykyne. Pudink připravíme klasickým způsobem dle návodu na obalu, akorát s tím rozdílem, že použijeme místo litru mléka pouze 700 ml. Přidáme do něj pískový cukr a také 2 vanilkové cukry, a když je pudink uvařený, vsypeme 200 g rozinek.

Vykynuté těsto si přeneseme na vál a vyválíme do obdélníku na šířku zhruba 1/2 cm. Poté na něj rovnoměrně rozmístíme pudink s rozinkami a zamotáme do rolády. Krájíme zhruba 1 cm široké plátky, které klademe na plech vystlaný pečícím papírem. Poté šneky potřeme vejcem a necháme kynout ještě zhruba 15 minut.

Mezitím si vyhřejeme troubu na 180 stupňů a poté do ní vložíme šneky. Pečeme dokud nezezlátnou, což trvá zhruba 15 minut.

* 1 hrnek = 250 ml


Komentáře

Oblíbené příspěvky