pátek 16. května 2014

Malinový dort s marcipánem
























(Na formu o průměru 18 cm)
korpus:
4 vejce
170 g pískového cukru
90 g hladké mouky
70 g kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva

krém:
3 smetany ke šlehání 33%
2 ztužovače smetany

dále:
300 g mražených nebo čerstvých malin
200 g marcipánové hmoty
popřípadě potravinářská barviva
moučkový cukr na podsypání

Nejprve si připravíme korpus. Vejce si rozklepneme do mísy a spolu s pískovým cukrem vyšleháme, dokud hmota nezbělá a nenabyde. Poté k vejcím lehce vmícháme mouku, ve které jsme si rozmíchali prášek do pečiva a kukuřičný škrob. Těsto přendáme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 180°C přibližně 35 minut. Korpus necháme vychladnout a poté ho rozřízneme na 3 díly.

Smetanu vyšleháme do tuha spolu se ztužovačem smetany. Poté vezmeme první část korpusu, pomažeme lehce šlehačkou, poklademe půlkou malin, potřeme šlehačkou a přiklopíme druhou část korpusu. Poté postup zopakujeme. Nakonec celý dort pomažeme zbylou šlehačkou.

Marcipán si obarvíme (já použila bílou potravinářskou barvu) nebo můžeme nechat přírodní. Poté ho vyválíme na válu, který jsme si podsypali moučkovým cukrem a dort s ním potáhneme. Kraje obřízneme nožem a z odkrojků si vykrojíme kytičky, které pomocí vody lepíme na dort.

1 komentář: