Rajská omáčka s masovými koulemi


omáčka:
3 lžíce másla
1 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
2 bobkové listy
3 kuličky černého pepře
6 kuliček nového koření
špetka tymiánu
1/2 perníku na strouhání
sůl
1 rajský protlak (140 g)
cukr na doslazení

masové kuličky:
500 g hovězího mletého masa
1 vejce
strouhanka (cca 2 lžíce)
sůl, pepř

+ příloha (celozrnné těstoviny)

Nejprve si rozpustíme máslo s olejem a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Mrkve s petrželí si oloupeme a nakrájíme na kostičky a poté přidáme k cibuli a rovněž osmahneme. Zeleninu zasypeme hladkou mouku a uděláme jíšku. Poté přidáme koření (tymián, bobkový list, nové koření a pepř), promícháme a zalijeme vroucí vodou (zhruba 3/4 litru). Promícháme, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny. Během vaření přidáme na kostičky nakrájený perník a omáčku sem tam ode dna promícháme, aby se nepřipálila.

Mezitím si k mletému masu přidáme vejce a strouhanku, osolíme, opepříme a vytvoříme kuličky. Přendáme je do zapékací misky, podlijeme vodou a pečeme na 200 stupňů Celsia přibližně 35 minut. Poté výpek z masa můžeme přilít do omáčky.

Když je zelenina měkká, tak z omáčky vyndáme koření a rozmixujeme ji ponorným mixérem. Druhou možností je pak omáčku propasírovat. Poté do ní přidáme rajčatový protlak, rozmícháme a dle chuti dosladíme, popřípadě osolíme a pokud je potřeba, tak můžeme ještě omáčku zahustit nebo naopak naředit vodou. Přidáme masové kuličky, prohřejeme a můžeme podávat s těstovinami, knedlíkem či rýží.

Komentáře

Oblíbené příspěvky