sobota 9. srpna 2014

Čokoládový dort

 Na formu o průměru 24 cm:
200 g hořké čokolády
200 g másla + na vymazání formy
1 lžíce instantní kávy + 120 ml vroucí vody
220 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
180 g třtinového cukru
180 g pískového cukru
30 g holandského kakaa
3 vejce
120 ml kefíru či podmáslí

Na polevu:
400 ml smetany ke šlehání
300 g hořké čokolády

Dále:
borůvky či jiné ovoce na ozdobu
100 ml smetany ke šlehání na ozdobu
čokoládový topping


Nejprve si v kastrůlku rozpustíme čokoládu s máslem a kávou rozpuštěnou ve vroucí vodě. Mezitím si v míse smícháme hladkou mouku, promíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou a přidáme oba cukry a kakao. Promícháme, aby se ingredience dobře promísily. V druhé větší míse si vyšleháme celá vejce s kefírem, poté k nim přilijeme rozpuštěnou čokoládu s máslem a kávou a nakonec přimícháme i sypké suroviny.  Promixujeme metličkou v hladké těsto a přendáme do pečícím papírem vyložené a máslem vymazané formy. Pečeme zhruba 1,5 hodiny na 160°C (horký vzduch na 140°C).

Po upečení necháme korpus vychladnout a mezitím si připravíme polevu tak, že hořkou čokoládu rozpustíme ve smetaně. Polevu si rozdělíme na dvě části. Korpus poté podélně rozkrojíme na 3 díly a každý polijeme trochou polevy (cca 2-3 lžíce). Dort dáme chladit do lednice nejlépe přes noc. Druhý den si zbylou půlku polevy vyšleháme a potřeme jím vršek a boky dortu. Pak už jen posypeme borůvkami či jinak ozdobíme a podáváme s čokoládovým toppingem a lžičkou vyšlehané smetany.































Originální recept naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat