středa 8. července 2015

Čokoládový třípatrový dort

Tak tohle je zatím ten nejlepší extra čokoládový dort, jaký jsem kdy upekla. Pokud někdo drží dietu, radši na tento recept ani nekoukejte, protože máslem a cukrem se zde rozhodně nešetří. Na druhou stranu, hřešit se musí, a když už, tak pořádně. Rozhodně to stojí za to :). Původní recept najdete ZDE, na stránkách mojí oblíbenkyně Dity P.  







Korpusy o velikosti Ø24, Ø18 a Ø12:

500 ml vody
1 kostka másla (250g)
70 g holandského kakaa
600 g hladké mouky
800 g cukru krupice
2 lžičky jedlé sody
4 vejce
250 ml podmáslí nebo kefíru

Krém:
6 hořkých čokolád (600g)
750 ml smetany ke šlehání



Nejprve si do kastrůlku dáme máslo, vodu a kakao a na mírném plameni mícháme, dokud se máslo nerozpustí a necháme lehce vychladnout. Ve větší míse si promícháme sypké suroviny: mouku, jedlou sodu a cukr a poté přidáme ty tekuté: podmáslí, vejce a kakaovo-máslovou směs. Všechno důkladně promícháme. Poté těsto rovnoměrně rozdělím do forem a pečeme na 160°C, menší cca 30 min, ostatní cca 45 minut. Po upečení necháme korpusy zchladnout na pokojovou teplotu.

Na čokoládový krém si nalijeme do kastrolu smetanu, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu a na mírném plameni zahříváme a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté necháme krém vychladit na pokojovou teplotu a následně dáme ještě chladit na pár hodiny (cca 3-4) do lednice, aby krém nebyl tekutý. Krém si můžeme připravit i den předem. Pokud by krém v lednici příliš ztuhl, můžeme ho lehce rozšlehat ručním mixérem.

Všechny 3 korpusy si podélně rozkrojíme na tři části a slepujeme k sobě krémem. Poté hotová patra položíme na sebe a následně i celý dort pomažeme zbytkem krému. Před podáváním dáme dort chladit na pár hodin do lednice, nejlépe přes noc. Kdo chce, může ještě dort ozdobit například jahodami a mátou či jakkoliv jinak dle fantazie.

Žádné komentáře:

Okomentovat